HER ÇOCUK DÖNÜŞÜMÜ HAK EDER!

Çocuk psikolojisi bebeklikten erişkinlik dönemine kadar çocuğun zihinsel ve davranışsal gelişimine odaklanır. Çocuklar nasıl öğrenir, çeşitli davranışları nasıl geliştirirler gibi konuları çalışan bu uzmanlık dalı çoğu anne-babanın da ilgisini çeker. Çünkü bilinçli anne-babalar çocuklarının fiziksel gelişimleri ile olduğu kadar aynı zamanda onların zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimleriyle de yakından ilgilenirler. 

Dolayısıyla, bu blog gönderimizde çocuk psikolojisi alanında çalışan değerli bir uzman ile biraz konuşalım istedik. Psikolog Çağla Tuğba DORTLUOĞLU ile yaptığımız konuşmayı beğeninize sunuyoruz. 


Çocuklarla ve ailelerle çalışmaya sizi teşvik eden ne oldu? Bu alana nasıl girdiniz?

Her çocuk dönüşümü hak eder. Bir çocuğu eğitmek o ülkenin kaderini belirler, düşüncesiyle başladım çocuklarla çalışmaya. Çocuklarda var olan sorunları düzeltebilirsek, onlar sağlıklı yetişkinler ve sağlıklı ebeveynler olur diye düşündüm. Ayrıca çocuklar olduğu gibidir, ebeveynden ne görürse onu yansıtan aynalara benzer. Yetişkinler dünyasındaki yalan, aldatma ve bir şeyler saklama gibi olgular onların dünyasında çok fazla olmuyor. Hem bu yüzden hem de çok hızlı ilerleyebildiğim için çocuk ve ailelerle çalışma kararı aldım. Çok da memnun ve mutluyum onlarla olmaktan. 


Çocuk psikoloji alanında çalışan bir uzman olarak çocuklarda (veya ailelerde) en sık rastladığınız problemler neler oluyor? Aileler size en çok hangi durumlarda başvuruyor, hangi konularda onlara destek oluyorsunuz?

Çocuklarda en sık karşılaşılan problemler; davranış problemleri, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu. Ailelerde de en sık tutum sorunlarıyla karşılaşıyorum. Anne ve babanın çocuğa karşı tutarsız davranması ve bunun çocuk tarafından aileye koz olarak kullanılması. Babaanne-dede-anneannenin çocuğun dediğini anne-baba hayır demesine rağmen yapması sonucu oluşan sorunlar. Maalesef ebeveynler çocuklara "iyi niyetle" zarar veriyorlar. Ayrıca bu jenerasyon çocukları beklemeyi ve sabretmeyi bilmedikleri için, aileler de her şeyi her an önlerine sunduğu için çocuklar mutsuz ve tatmin olmadan büyüyorlar ne yazık ki. 


Çocukları ile daha sağlıklı ve güçlü bir iletişim kurmak isteyen anne-babalar için neler tavsiye ederseniz?

Çocuklar bir şeye sahipse ikincisini almak için beklemelerini sağlamaları; onlara görev ve sorumluluk vererek bireyselleşmelerine katkı sağlamaları; anne ve babanın çocuk yetiştirirken tutumlarında tutarlı olmaları, çocukların gözü önünde birbirlerinin otoritelerini sarsmamaları; anne-babanın çocuğun eğitiminde dışarıdan müdahalelere izin vermemesi; çocuğu yapmış olduğu iyi davranışlarda olumlu pekiştireçler kullanarak ödüllendirmesi; çocuğunu dinlemesi ve ona kaliteli zaman ayırması faydalı olacaktır. 

 

Kaynak: http://bebekuzmani.com/blog/yazi/roportaj-her-cocuk-donusumu-hak-eder